Při exekucích se více zohlední výška mzdy a růst životních nákladů

on

|

views

and

comments

Při výkonu exekucí se bude více zohledňovat výška mzdy a růst životních nákladů. Vyplývá to z nařízení vlády ČR o rozsahu srážek ze mzdy při výkonu rozhodnutí, které ve středu schválila vláda. Cílem je i uspokojení pohledávek, které by jinak byly nevymahatelné z důvodu, že povinný nemá majetek a nemá motivaci se zaměstnat.

V případě neprioritních pohledávek se zvyšuje základní nepostižitelná částka z měsíční mzdy ze 100 na 140 procent životního minima na plnoletou fyzickou osobu. Zvyšuje se i limit na srážky ze mzdy ve vztahu k vyživovaným osobám.

Resort spravedlnosti, který je předkladatelem schváleného návrhu, ještě dříve upozornil, že dosavadní právní úprava nezohledňuje výšku mzdy povinného tak, aby základní částka proporcionální rostla s ohledem na výšku jeho mzdy.

Posouvá se proto hranice, nad kterou se zbytek čisté mzdy srazí bez omezení. V současnosti je hranice stanovena přibližně na 327 eur na plnoletou osobu. Po novém se bude tato srážka bez omezení realizovat až nad částku, která je v současnosti na úrovni téměř 916 eur.

Změna má motivovat povinných zařadit se na trh práce a uspokojit pohledávky. Předpokládá se, že navrhovaná právní úprava umožní „nepracujícím“ povinným zaměstnat se legálně s legálním příjmem bez obavy, že dosažený příjem bude neúměrně snížen v důsledku realizované exekuce.

Nařízení začne platit od 1. ledna 2022, aby i vzhledem k důsledky dopadů pandemie onemocnění COVID-19 bylo aplikováno co nejdříve.

Share this
Tags

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Finanční oživení podnikání přináší nebankovní půjčky

V dnešní dynamické době není neobvyklé, že se podnikatelé ocitnou v obtížné finanční situaci. Stačí pouze zpoždění platby od některého z klientů, a finanční...

Prodej firmy: Proč se přitom obrátit na profesionály

Motiv, proč se společník nebo společníci rozhodnou prodat svoji rodinnou firmu, může být naprosto banální. Často za tím stojí vyčerpání z každodenního provozního řízení,...
spot_img

Recent articles

More like this