Gastroprovozů ubývá – od ledna jejich zaniklo přes 800

on

|

views

and

comments

Zatímco uplynulá dekáda gastronomickému sektoru přála, ta současná se pro ně nezačala vůbec dobře. Svědčí o tom i vysoká čísla počtu zaniklých restaurací a pohostinství od začátku tohoto roku.

V září bylo u nás registrovaných něco přes 20 000 provozů působících v oblasti gastronomie. V porovnání se začátkem roku se jejich počet citelně snížil. Za 9 měsíců totiž zaniklo mnoho restaurací i pohostinství. Za zánikem většiny z nich je koronakríza, kvůli které se dosud rychle rostoucí sektor zařadil mezi nejvíce ohrožené.

Zaniklo již více než 800 provozoven

Na vysoký počet zaniklých gastroprovozů upozornili čísla společnosti Bisnode. Podle těch přestalo od ledna podnikat přes 800 restaurací, hostinců a zařízením s rychlým občerstvením. Zanikaly hlavně zařízení fungující na základě živnostenského oprávnění, kterých bylo od ledna do září zavřených až 796. Podstatně lépe jsou na tom s.r.o. a akciové společnosti, jejichž od začátku roku zaniklo 78.

Zavíraly zejména menší provozy

Obrovský podíl na zaniklých provozech mají gastrozařízení s nižšími obraty, které zaměstnávají minimum lidí. I díky tomu zatím v gastronomii nepřišli o práci masy lidí. Po finanční stránce jsou však ztráty dost vysoké a jejich výška bude nadále růst. Sektor už nyní avizuje průměrný pokles tržeb na úrovni více než 40%.

Počet zaniklých restaurací a pohostinství se do konce roku s velkou pravděpodobností zvýší. Aktuálně platné protipandemické opatření zřejmě zlikvidují mnohé gastroprovozy. Podle předpovědí by bylo obrovským úspěchem, kdyby jejich celkový počet na Slovensku před začátkem roku 2021 neklesl výrazně pod 20 000.

Share this
Tags

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Finanční oživení podnikání přináší nebankovní půjčky

V dnešní dynamické době není neobvyklé, že se podnikatelé ocitnou v obtížné finanční situaci. Stačí pouze zpoždění platby od některého z klientů, a finanční...

Prodej firmy: Proč se přitom obrátit na profesionály

Motiv, proč se společník nebo společníci rozhodnou prodat svoji rodinnou firmu, může být naprosto banální. Často za tím stojí vyčerpání z každodenního provozního řízení,...
spot_img

Recent articles

More like this