Usnadní se přeshraniční výměny informací o zbývajícím silničním mýtném …

on

|

views

and

comments

Usnadní se i přeshraniční výměny informací o zbývajícím silničním mýtném v EU. Počítá s tím novela zákona o výběru mýtného za užívání vymezených úseků pozemních komunikací z dílny Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, kterou ve středu schválilo plénum Národní rady (NR) SR.

„Konečně budeme moci pokutovat za delikty typu neuhrazená dálniční známka nebo neuhrazené dálniční mýtné, konečně budeme moci pokutovat i zahraničních řidičů. Dosud to nebylo možné,“ konstatoval po schválení zákona ministr dopravy Andrej Doležal (kandidát Jsme rodina). Poukázal však na to, že i slovenský řidiči, kteří způsobí delikt podobného typu v jiném státě EU, také budou moci být díky takovému systému pokutováni. V souvislosti s přestupky zahraničních řidičů na území ČR očekává příjem do státního rozpočtu kolem 4,5 milionu eur.

Účelem návrhu zákona je transpozice evropské směrnice. Jejím cílem je harmonizace přeshraniční výměny údajů potřebných pro objasnění neuhrazených silničních poplatků v jiném členském státě Unie. Záměrem je stejně zaručení interoperability, tedy propojení elektronických mýtných systémů v EU.

Návrhem zákona by mělo dojít k úpravě poskytování údajů pro účely objasnění přestupků v oblasti zpoplatnění pozemních komunikací spáchaných na území ČR a opačný postup, tedy postup Slovenská orgánů při vyřizování žádostí jiných členských států.

Stanovit se tak má elektronický mýtný systém, který prostřednictvím souboru prvků a prostřednictvím dálkové komunikace s palubní jednotkou umožňuje integraci poskytovatelů Evropské služby elektronického mýtného a její provoz.

Technologie a palubní jednotky využívané v oblasti evropské e služby mýtného budou dle návrhu muset splňovat požadavky na interoperabilitu. Národní dálniční společnost (NDS) jako správce výběru mýtného v ČR by měla vykonávat i funkci mýtného úřadu pro oblast Evropské služby elektronického mýtného a zároveň má být hlavním poskytovatelem mýtných služeb. Správce výběru mýtného bude muset uzavřít smlouvu s poskytovatelem Evropské služby elektronického mýtného.

Vozidlo podle MDV přejde napříč EU po zpoplatněných silnicích a uhradí mýtné na základě jedné smlouvy. O správné podklady pro výběr mýtného má postarat elektronické zařízení, tzv. interoperabilní palubní jednotka. „V rámci služby evropského elektronického výběru mýtného bude stačit pouze jedno takové zařízení pro každé vozidlo. Evropská služba elektronického mýtného má usnadnit placení mýtného v rámci celé Evropské unie a má být k dispozici na všech dnes zpoplatněných úsecích silnic, mostů, tunelů a trajektech, „konstatuje resort dopravy v důvodové zprávě.

V souvislosti s pokutován zahraničních porušovatelů povinností se zároveň upraví lhůta pro udělení pokuty. Pokud bude správní delikt spáchán držitelem nebo vlastníkem vozidla registrovaného v jiném členském státě EU, rozkaz o udělení pokuty včetně informačního listu obsahujícího údaje o spáchání správního deliktu by měl zaslat iv jednom z úředních jazyků členského státu EU, v němž je vozidlo registrováno.

Ustanoví se rovněž postup národního kontaktního místa EUCARIS Ministerstva vnitra ČR při vyřizování žádostí jiného členského státu o poskytnutí nezbytných údajů z evidence vozidel s cílem objasnění neuhrazení mýtného nebo silničního poplatku na území žádajícího členského státu.

Share this
Tags

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Finanční oživení podnikání přináší nebankovní půjčky

V dnešní dynamické době není neobvyklé, že se podnikatelé ocitnou v obtížné finanční situaci. Stačí pouze zpoždění platby od některého z klientů, a finanční...

Prodej firmy: Proč se přitom obrátit na profesionály

Motiv, proč se společník nebo společníci rozhodnou prodat svoji rodinnou firmu, může být naprosto banální. Často za tím stojí vyčerpání z každodenního provozního řízení,...
spot_img

Recent articles

More like this