Úprava exekučních srážek prodraží dlužníkům splácení dluhu

on

|

views

and

comments

Úprava exekučních srážek bude pro dlužníky znamenat prodražení jejich dluhu, protože ho budou splácet déle a spolu s úroky nakonec zaplatí více. Upozorňuje na to Slovenská komora exekutorů (SKE) v reakci na vládou schválené nařízení o rozsahu srážek ze mzdy při výkonu rozhodnutí.

„Pokud své dluhy pro nová pravidla nezaplatí, bude jejich v mnoha případech muset uhradit stát, který je zároveň největším věřitelem na Slovensku,“ uvedl prezident SKE Miroslav Paller.

Tvrdí, že posun rovnováhy v exekuční legislativě se negativně dotkne věřitelů, mezi nimiž jsou zastoupeny i sociálně nejslabší skupiny obyvatelstva. „Obrovská část věřitelů se díky dalšímu opatření vlády ve prospěch dlužníků dostane ke svým penězům později, případně jejich za dlužníky v některých případech bude muset uhradit stát,“ dodal Paller.

Komora podotkla, že oproti právům statisíců dlužníků stojí stejná práva statisíců věřitelů. Upozorňuje, že schválené změny se týkají i přednostních pohledávek. „Dlužníkovi při přednostní pohledávce sice na jeho vlastní nezbytné potřeby zůstane jen 100 procent životního minima, na rozdíl od 140 procent dlužníka při neprioritních pohledávek, ale úplně stejně se ho bude týkat posun hranice, od které jdou všechny peníze už jen na splácení dluhu. Dnes je tato hranice ve výši 150 procent životního minima, po novém to bude 420 procent životního minima, „upozornila komora.

Tvrdí, že vláda neumí odůvodnit své očekávání, že úprava exekučních srážek povede k vyšší zaměstnanosti lidí za vyšší plat. „Odpovědná vláda musí dokázat občanům říct, že každý dluh jednou musí být splacen a že dostát svým závazkům je povinností každého občana,“ podotkla SKE.

Od ledna 2022 se bude při výkonu exekucí více zohledňovat výška mzdy a růst životních nákladů. Změny se týkají zejména neprioritních pohledávek. Vyplývá to z nařízení, které ve středu schválila vláda.

Share this
Tags

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Finanční oživení podnikání přináší nebankovní půjčky

V dnešní dynamické době není neobvyklé, že se podnikatelé ocitnou v obtížné finanční situaci. Stačí pouze zpoždění platby od některého z klientů, a finanční...

Prodej firmy: Proč se přitom obrátit na profesionály

Motiv, proč se společník nebo společníci rozhodnou prodat svoji rodinnou firmu, může být naprosto banální. Často za tím stojí vyčerpání z každodenního provozního řízení,...
spot_img

Recent articles

More like this