Přípravku AdBlue by mělo být dostatek

on

|

views

and

comments

Auta a autobusy na Slovensku, které potřebují ke svému provozu roztok AdBlue na snížení emisí oxidů dusíku, by v následujících týdnech zastat neměli. Státní hmotné rezervy obstarají pro potřeby státní správy 500.000 litrů tohoto výrobku a jeden z jeho největších evropských producentů Duslo Šala bude množství, které mu po splnění smluvních kontraktů zůstanou, dodávat do sítě Slovnaft. Řekl to ve středu po jednání vlády ministr hospodářství Richard Sulík (SaS).

Společnost Duslo podle Sulíka přestane AdBlue dodávat „překupníkům“ množství, které jsou navíc v porovnání s podepsanými smlouvami. Ušetřený přípravek do naftových motorů pak Duslo dodá společnosti Slovnaft. Ta by měla motoristům a firmám dodávat AdBlue pouze limitované množství pro vlastní potřebu. „Co se týče AdBlue, myslím si, že situace je nyní zcela v pořádku,“ míní Sulík.

V současnosti považuje Sulík opatření za dostatečná, i když si netroufl odhadnout další vývoj situace na trhu. „Může se stát cokoliv,“ dodal ministr. Resort má ještě možnost v rámci obecného hospodářského zájmu zakázat vývoz přípravku. „Tak daleko nechceme jít, děláme kroky, které by mohly postačit,“ dodal ministr.

Možný nedostatek přípravku, který vzniká při výrobě dusíkatých hnojiv, avizoval minulý týden ředitel Duslo Petr Bláha. Největší výrobci totiž pro vysoké ceny zemního plynu, který je základní surovinou, omezily nebo přerušily výrobu hnojiv, a tím i AdBlue. Duslo v současnosti snížilo produkci na technologické minimum. Pokud se situace nezlepší a ceny plynu neklesnou na přijatelnou úroveň, Bláha nevyloučil úplné zastavení výroby.

K přijetí opatření, které by zajistily pro Slovenské řidiče dostatek přípravku AdBlue, vyzval Sulíka předseda výboru pro hospodářské záležitosti Národní rady SR Peter Kremský. Navrhl omezení prodeje AdBlue na čerpacích stanicích tak, aby se dal tankovat pouze přímo do nádrží vozidel. „Plná nádrž AdBlue vydrží v běžném osobním autě i na rok provozu, nejde tedy o krizový stav, který by vyžadoval okamžité odstavení vozidel. Pokud však vypukne panické skupování zásob, může se to projevit nedostatkem přísady pro zásobování, veřejnou dopravu či záchranné služby. omezený režim prodeje může pomoci předcházet takovému krizovému stavu, „míní Kremský.

Share this
Tags

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Finanční oživení podnikání přináší nebankovní půjčky

V dnešní dynamické době není neobvyklé, že se podnikatelé ocitnou v obtížné finanční situaci. Stačí pouze zpoždění platby od některého z klientů, a finanční...

Prodej firmy: Proč se přitom obrátit na profesionály

Motiv, proč se společník nebo společníci rozhodnou prodat svoji rodinnou firmu, může být naprosto banální. Často za tím stojí vyčerpání z každodenního provozního řízení,...
spot_img

Recent articles

More like this