Novelu zákona o drahách plénum schválilo, změny vyplynuly i z praxe

on

|

views

and

comments

Zákon o drahách se upraví i na základě poznatků z aplikační praxe. Změny se týkají například odstranění dvojího povolování právnických osob na provádění postupů posuzování shody s národními předpisy. Novelu zákona z dílny Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR ve středu schválila Národní rada (NR) SR.

Návrhem se upraví i lhůta pro přijetí žádostí o přidělení kapacity. Konkrétní lhůtu má určit provozovatel infrastruktury v podmínkách použití železniční sítě a při jejím určování respektovat pravidlo, že se nesmí skončit dříve než 12 měsíců před změnou jízdního řádu.

Upraví se také změna způsobu zmocnění certifikačních orgánů na výkon činností souvisejících s údržbou kolejových vozidel z uznávání akreditaci. Od ledna 2020 totiž v ČR existuje subjekt, který akredituje subjekty posuzování shody pro tuto činnost v souladu s prováděcím nařízením Komise.

Dvojí opravňování právnických osob na provádění postupů posuzování shody s vnitrostátními předpisy se zároveň odstraní. Určuje se pověřování posuzování shody s vnitrostátními předpisy podle zákona o drahách i při jiných subsystémech než vozidlech.

Plénum současně schválilo i pozměňovací návrh poslance Miloše Svrček (Jsme rodina), který upravuje i křižování hlavních železničních tratí. Zároveň umožňuje vyjmout část železniční infrastruktury, která nemá žádný strategický význam, z režimu zpoplatnění a oddělení správy železniční infrastruktury a poskytování železničních služeb.

Share this
Tags

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Finanční oživení podnikání přináší nebankovní půjčky

V dnešní dynamické době není neobvyklé, že se podnikatelé ocitnou v obtížné finanční situaci. Stačí pouze zpoždění platby od některého z klientů, a finanční...

Prodej firmy: Proč se přitom obrátit na profesionály

Motiv, proč se společník nebo společníci rozhodnou prodat svoji rodinnou firmu, může být naprosto banální. Často za tím stojí vyčerpání z každodenního provozního řízení,...
spot_img

Recent articles

More like this