Gastroprovozy žijí v nejistotě, hrozí jim krach a propouštění

on

|

views

and

comments

Část podniků si po dvou vlnách pandemie nového koronavirus nestačila vytvořit dostatečné finanční rezervy a jejich špatnou finanční situaci negativně ovlivňuje i COVID automat. V praxi to znamená výrazné snížení či zrušení vyplácené pomoci, na kterou jsou podnikatelé stále odkázáni. „Tento sektor je mimořádně zatížen výdaji minulosti,“ řekl prezident AZZZ Tomáš Malatinský. Jedna z možností pomoci je podle Malatinského snížení daně z přidané hodnoty (DPH). V jiných zemích se podle něj přes snížení DPH zvýšil její celkový výběr.

Prezident Aliance české gastronomie Viliam Pavlovský by kromě snížení DPH přivítal i návrat opatření 3 B ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny na podporu podniků. Zároveň podle něj gastrosektor trpí po druhé vlně pandemie nedostatkem pracovníků. „To, co nám zbylo, je pro nás zlato, které se snažíme udržet,“ tvrdí Pavlovský. Pro podniky jsou však největším nákladem právě zaměstnanci, čímž je gastrosektor specifický. Firmy však čelí již třetí vlně pandemie, která omezuje jejich podnikání zejména v vínových a černých okresech.

Pavlovský odmítl, že by návrh na snížení DPH neměl podporu politiků, ačkoli v návrhu státního rozpočtu na příští rok se s ním nepočítá. Ministr financí Igor Matovič (OĽaNO) podle něj tuto myšlenku „neshodil ze stolu“ a v zásadě s takovou pomocí restauracím a dalším provozům údajně souhlasí i premiér Eduard Heger (OĽaNO) či ministr hospodářství Richard Sulík (SaS).

Zatímco ministr práce, sociálních věcí a rodiny Milan Krajniak (Jsme rodina) po jednání vlády možné změny v pandemické podpoře firem připustil, dohoda ani podpora na snížení DPH pro gastrosektor ze strany premiéra Eduarda Hegera podle vyjádření jeho mluvčí Ľubica Janíková neexistuje.

Malatinský upozornil, že v gastrosektore pracuje v současnosti kolem 160.000 lidí a spolu s obslužnými provozovnami je to možná více než 200.000 lidí. Proto by se měla podle něj tímto provozům věnovat stejná pozornost jako například Volkswagenu Bratislava i U. S. Steel Košice.

Share this
Tags

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Finanční oživení podnikání přináší nebankovní půjčky

V dnešní dynamické době není neobvyklé, že se podnikatelé ocitnou v obtížné finanční situaci. Stačí pouze zpoždění platby od některého z klientů, a finanční...

Prodej firmy: Proč se přitom obrátit na profesionály

Motiv, proč se společník nebo společníci rozhodnou prodat svoji rodinnou firmu, může být naprosto banální. Často za tím stojí vyčerpání z každodenního provozního řízení,...
spot_img

Recent articles

More like this