Ceny nových domů v Číně v září stagnovaly, poprvé od února 2020

on

|

views

and

comments

Ceny nových domů v Číně v září stagnovaly. Je to poprvé od února minulého roku, což nezaznamenali růst. Důvodem je napjatá situace na čínském trhu nemovitostí po tom, jak čínské úřady výrazně zpřísnily pravidla v realitním sektoru.

Jak informovala agentura Reuters, která se odvolala na údaje čínského statistického úřadu, průměrná cena nových domů v 70 největších čínských městech setrvala v září na srpnové úrovni. V srpnu ceny nemovitostí meziměsíčně vzrostly o 0,2% po červencovém růstu o 0,5%.

Podle některých analytiků ceny domů v Číně dokonce klesly, a to o 0,08 až 0,1%. Vycházeli z vlastních výpočtů, které se od oficiálního výpočtu statistického úřadu mírně liší.

Podle údajů čínského statistického úřadu meziměsíční růst cen byl zaznamenán pouze v 27 městech, zatímco v srpnu se ceny zvýšily v 46 městech. To je nejnižší počet od února 2020.

V posledním období několik čínských měst ještě více zpřísnilo podmínky na realitním trhu s cílem vytlačit z něj spekulantů. Některá města přitvrdili podmínky pro prvokupujúcich, kteří svou nemovitost nesmí několik let prodat. Tvrdší omezení spolu s přísnějšími podmínkami při získávání úvěrů na bydlení zasáhly do poptávky na realitním trhu. Analytici obecně očekávají, že čínská vláda bude v této politice pokračovat, někteří ekonomové však uvedli, že některá opatření by mohla zmírnit.

Ve srovnání se zářím loňského roku se ceny nových domů v Číně zvýšily, tempo růstu však bylo nejslabší za posledních devět měsíců. Růst dosáhl 3,8%, zatímco v srpnu vzrostly ceny nemovitostí o 4,2%.

Share this
Tags

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Finanční oživení podnikání přináší nebankovní půjčky

V dnešní dynamické době není neobvyklé, že se podnikatelé ocitnou v obtížné finanční situaci. Stačí pouze zpoždění platby od některého z klientů, a finanční...

Prodej firmy: Proč se přitom obrátit na profesionály

Motiv, proč se společník nebo společníci rozhodnou prodat svoji rodinnou firmu, může být naprosto banální. Často za tím stojí vyčerpání z každodenního provozního řízení,...
spot_img

Recent articles

More like this